Wednesday, December 10, 2008

Glöm jobbet kamrat

I sin jakt på terrorister och pengatvättare har bankerna infört regler som förhindrar utländska medborgare att öppna bankkonto. Utan bankkonto kan man inte få ID-kort och inte heller betala räkningar eller ta emot lön. I vissa butiker kan du inte ens köpa en folköl eller lite röka. Du ska vara känd i banken för att få bli kund. Alltså säger de att de inte vill ha nya kunder. För att bli känd måste man vara kund en viss tid.

För att kunna betala hyran måste man ha ett bankkonto för att föra över pengar. Ingen hyresvärd utom de minsta skummisarna tar emot kontant hyra.
Vilken arbetsgivare tar sig besväret att skaffa kontanter till sina anställda? Kanske en högavlönad tekniker som får 25.000:- efter skatt.
Kanske man kan fixa sitt bankkonto om man har en arbetskamrat som hjälper till. Har man nära släkt går det i alla fall.
Vad hjälper det? När man ska ta ut pengar krävs ID-kort eller ett VISA. Ingetdera kan man få förrän efter sex månader. Sex månader ska man vänta på att få se sina inarbetade pengar. Sex månader utan mat och hygienartiklar.
Sex måndader innan du kan köpa sprit eller hämta ut paket.

Det verkar som om vår kära regering har missat lite detaljer när de nu bjudit in världen att arbeta hos oss. För hur ska det gå när Singh från Indien, som inte känner en kotte, när det inte går för någon som är gift med en svensk? Singh lär ringa sin arbetsgivare efter en vecka och säga att han är på flygplatsen på väg hem. Han fick ju inget bankkonto!

Andra om .

No comments: