Monday, December 22, 2008

Höganäs, ett föredöme?

Det rapporteras att Höganäs har toppbetyg för sina goda resultat inom SFI. En del av framgången beror tydligen på att man har obligatorisk praktik för sina elever. Jag anser liksom utbildarna att man lär sig snabbare genom praktiska övningar i verkliga situationer. Ett arbete plus språkteori ger således snabbare resultat än enbart katederundervisning.

Vad jag däremot hakar upp mig på är att de personer som kanske har ett deltidsjobb redan innan skolan börjar har problem att få tid till båda praktik och jobb. Likaså tvingas man runt utan att få ersättning för långväga resor. De som lever på bistånd kan ju gå till sin handläggare för att kräva in de pengarna men vissa andra som inte får bidrag får först begära ledigt från arbetet för att jobba gratis och dessutom lägga ut extra för resor.

Bra initiativ ändå. Sen får man fundera på den etniska sammansättningen också. Jag har en liten misstanke om att det finns färre "flyktingar", det vill säga den typen av folk som bor i Rosengård, Malmö och fler asiatiska damer som skaffat en man.

No comments: